Meci de infart aseară la Moscova. Partea cu infartul a fost de fapt în prelungirile partidei cînd John Therry a scos o minge cu capul de pe linia porţii şi mai apoi la penalty. Chelsea şi Manchester s-au duelat timp de 120 de minute, dar scorul a rămas egal. A ratat Christiano Roanaldo un penalty, dar John Therry cu trofeul în picior a alunecat în momentul shot-ului şi s-a restabilit egalitatea. Anelka a fost cel care a îngropat pe Chelsea. A bătut slab în stînga, iar Van der Sar, la 37 de ani a cîştigat din nou Champions League. Christiano Roanaldo a izbucnit în lacrimi, la fel şi caţiva jucători de la Chelsea, numai că la puştiul minune al lui Manchester, lacrimile erau de bucurie. Bravo Manchester, bravo fotbalului de clasă!
joi, 22 mai 2008
miercuri, 21 mai 2008
Emo-kids: între înţelegere şi condamnare
Curentul emo este subiect tabu zile acestea. Lumea este agitată, părinţii sunt avertizaţi pe toate canalele să aibă grijă de copii lor, iar copii, acei emo-kids incriminaţi sunt tot mai confuzi. Nu este simplu pentru un părinte să aibă grijă de un copil în 008-ul în care trăim. Un flux imens de informaţie vine spre copii de la vîrste foarte fragede şi în majoritatea lui este junk. Ar trebui să ne încarcerăm copii, să nu le dăm acces la cablu TV sau la Internet, să le facem un program strict, cu cine si de ce să umble, cel puţin pînă trec de vîrsta critică cuprinsă între 11 şi 17 ani. Am căutat să stau de vorbă cu un emo şi iată ce am aflat: click
marți, 13 mai 2008
Spot cenzurat, politician curat
Daca nu aţi vazut spot-ul următor, fiţi pe fază. A fost interzis de CNA pe motiv că este material electoral şi instigă cetăţeanul să nu mai meargă la vot pe principiul că “toţi sunt la fel”. Spot-ul este realizat de Antena 3, dar nu cred că este material electoral pentru că au şi ei un ESCU, anume Voiculescu. Vedeţi şi voi pînă unde poate merge cenzura în Romania. Vizionare placută!
P.S – aduce oleacă cu personajele din Pink Floyd – The Wall – ciocanele nazisto – comuniste (zise Adina)
P.S – aduce oleacă cu personajele din Pink Floyd – The Wall – ciocanele nazisto – comuniste (zise Adina)
Paraziţii au umplut parcarea CCS
Aseară, parcarea Casei de Cultură a Studenţilor a fost invadată de paraziţi cu peturi de bere şi sticle de votka în mînă. Pe scenă, mentorii lor, respectiv Cheloo, Ombladon si Freaka “au prestat” frumos. A fost multă lume, au fost de asemenea multe fete. Pentru unii este greu de înţeles cum de vin fetele / femeile la asemenea concerte, cunoscut fiind misoginismul declarat al baieţilor, care au adunat aseară o mare de lume în faţă la CCS. Mostre precum “Ce faci pisi? Hai sa te scot prin parc, dar întîi sa-ţi pun o pungă în cap”, “Mă bucur cum te văd ca la cortegiul funerar”, “Eşti ruptă de muncă sau ruptă în supapă…” ne pun pe gînduri, în legătură cu fanele Paraziţii. Explicaţia ar putea fi faptul că fanele Paraziţii sunt conştiente de feminismul exagerat şi ipocrizia unor fete / femei şi de aceea le dau dreptate uneori paraziţilor, conştiente fiind că ele sunt altfel. Sunt însă şi cazuri în care fanele vin la concert din “iubire sinceră” pentru idolii lor. A fost penibil aseară să vezi la sfîrşitul concertului, 2 “gagici” sub 18 ani, lipite de maşina cu care plecau Paraziţii, cum strigau: “Cheloo, te iubim Cheloo! Cheloo, Cheloooo”. Era mai ceva ca la Pepe. Un alt episod hilar, a fost un fan înfocat din primele rînduri, care îşi facea imagine de adevarat parazit prin ridicarea unei sticle de whisky deasupra capului. Momentul culminant a fost cand i-a întins sticla lui Cheloo “Ia şi bea frate!”. Lăsînd la o parte faptul că baieţii aveau o sticlă identică pe scenă, oare fanul respectiv nu realizează că este o diferenţă între show-ul pe care îl fac Paraziţii pe scenă şi a bea ultima gură de whisky a unui fan înfocat. Este un gest de “cocalar”, specimene despre care Paraziţii spun clar “Te simţi căutat, eşti iritat, te bîzîie musca / Ai atitudine cînd te zbaţi pe house ca molusca, te urăsc ca pe rock-eri specializaţi în balade(…) Eşti activ la TV, fetele te ştiu pasiv / Tricoul tău mulat te face să pari bolnav de HIV.” Ceea ce promovează Paraziţii este fuga de ipocrizie şi demolarea cenzurii, care ne face sa fim nişte specimene inhibate şi obositoare. Filmuleţul de mai jos merge pe aceeaşi idee.
vineri, 9 mai 2008
Studenţii vor primar potent pentru Iaşi
Iaşul este în plină campanie electorală. Pe lîngă concertele si evenimentele care au loc în această lună, cetăţeanul ieşean trebuie să îşi facă timp şi pentru a se gandi la o variantă pentru a pune un “şef” capabil în Palatul Roznovanu pentru următorii 4 ani. Am văzut cu toţii acele panouri electorale cu afişe lipite la sictir, pentru că rămîne mult loc liber pe panou, pe lîngă feţele bravilor candidaţi la Primărie şi Consiliul Judeţean. Mesajele electorale de la toate partidele sunt obositoare, fără noimă majoritatea şi dau senzaţia că au fost compuse “la viteză” de nişte politicieni bătrîni. Cum vor vota tinerii şi în speţă studenţii,pentru fotoliul de primar al Iaşului este o chestiune foarte importantă pentru aceste alegeri, dat fiind faptul că principalii favoriţi sunt actualul primar Gheorghe Nichita, care mai cere 4 ani de rabdare ieşenilor şi fostul rector Dumitru Oprea, care promite ca va fi un manager la fel de bun pentru oraş, cum a fost şi pentru universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. Studenţii vor avea cuvîntul în cele ce urmează, pentru a creiona un profil al primarului pentru Iaşi, vazut prin ochii studentului veşnic nemulţumit de condiţiile de transport, de cazare, de petrecere a timpului liber în oraş şi multe altele.
“Un om cinstit, să se îngrijească de curăţenia în cartiere, nu contează partidul din care face parte, atata timp cît este gospodar. Să arate că ceea ce face, face pentru comunitate, nu pentru el. Să nu condamne un funcţionar că aparţine de un anumit partid, atata timp cît îşi face bine treaba.” - Vlad, anul III, Litere, “Cuza”.
„Să fie bun, blajin, să dea băutură moka, să facă reducere la transport pentrut studenţi, să dea cate o puţă pe lună. Glumesc fireşte. Totuşi, dacă stau şi mă uit la ce candidaţi sunt, cele spuse mai sus sunt singurele chestii de care este în stare fiecare, să tot dea.” - Andrei, anul IV, Constructii, universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”
“Viitorul primar trebuie să fie un om cinstit, un bun gospodar, un om capabil să ajute oraşul să înflorească. Trebuie să fie o persoană care să ştie să folosească toate resursele de care oraşul dispune (materiale, naturale) şi să atragă altele pentru ca oraăul să prospere. Nu trebuie să fie condus de interese meschnine, nu trebuie să fie marioneta unui partid politic, care să îl manevreze din umbra, doar pentru a-şi atinge anumite scopuri. Liviu, anul IV, Litere, “Cuza”
“Pentru că oricum toţi cei ajunşi la putere ajung, la un moment dat, să bage mîna adanc în buzunarul comunal - şi nu neaparat în interesul urbei, primarul ideal ar trebui măcar să arate într-un anume fel. Ca Edward Norton aş zice... dar mă abţin. Hai, ca Brad Pitt că place mai multor femei.” Adina, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
“Un primar ideal va exista la Iaşi cînd va zbura porcul si laleaua va înflori toamna.”
“Să fie un foarte bun manager, să pună interesele oraşului pe primul loc, să nu fie corupt, deşi mai toţi politicienii sunt. Să fie conştient de problemele care sunt în Iaşi şi să nu abereze cu tot felul de promisiuni, că el face şi drege. Dacă realizează ceva pentru Iaşul ăsta, să o faca în ordinea priorităţilor. Toţi care vor să fie primari se bat pentru funcţie, pentru relaţiile pe care şi le pot face şi într-un procent foarte mic pentru oraş.” - Ciprian, proaspăt absolvent al universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară
“De fapt eu m-aş bucura dacă ne-am dezlipi de eticheta de primar şi ne-am gîndi ce-ar face un manager bun, dintr-un oraş sau o comună. Un edil ideal cunoaşte problemele unui oraş şi încearcă să le rezolve atît cît îi permite timpul şi banii. Nu cred că este nevoie de promisiuni ci de fapte. Un primar puternic este acela care acordă facilităti pentru investitori. Primarul ideal este un om care vine la primarie să faca treaba şi nu să se îmbogăţească. Un primar destept îşi prezintă programul din timpul campaniei electorale şi se ţine de promisiuni precum călugărul de canon. Un primar ideal va exista la Iaşi cînd va zbura porcul si laleaua va înflori toamna.” Constantin, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
“Investitori, nu cerşetori, lebede, nu caîni vagabonzi...”
“Om onest, care să nu se ascundă după discursuri demagogice scrise de angajaţi miopi, om ce nu se lasă călcat nici de talpa partidului din care face parte, nici de plăcerile financiare ce s-ar putea ivi odata cu funcţia, ar trebui să ia fiecare cartier în parte, să se intrebe ce-i lipseşte: De ce e piata din Păcurari părăsita de cînd a fost construită? De ce se întind cozile dimineaţa ca nişte viermi graşi, hrăniţi de nervii şoferilor? De ce sunt atatea gropi şi trotuare ce minimizează dramatic aspectul estetic al acestei capitale culturale? De ce se fac lucrări iarna, în loc să se facă vara? De ce nu se valorifică la maxim atîtea şi atîtea monumente istorice, clădiri, muzee, parcuri? De ce nu folosim atata cultură, cu care ne lăudăm atît de mult, să atragem turişti, nu studenţi (ăia oricum sunt deja), investitori, nu cerşetori, lebede, nu caîni vagabonzi...” – Dragoş, anul III, Informatică, “Cuza”
“E dreptul nostru să vă cerem socoteală, e dreptul nostru să învătăm adevărul la şcoală, iar datoria voastră este să ne conduceţi cu morala. E lamentabil că sunt incapabil să nominalizez un singur politician capabil. Totuşi noi terminăm facultăţi şi nu avem perspective, iar copiii de 15 ani nu îşi cunosc trecutul. Cu toate astea romanul încă odata o să fure ştampila de vot ca să o poarte la breloc, asta în cazul în care are casă. Deci domnu` primar te crezi potent? Rezolvă problemele!!!” - Daniel, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
*articolul a apărut şi pe www.iasicastiga.ro
“Un om cinstit, să se îngrijească de curăţenia în cartiere, nu contează partidul din care face parte, atata timp cît este gospodar. Să arate că ceea ce face, face pentru comunitate, nu pentru el. Să nu condamne un funcţionar că aparţine de un anumit partid, atata timp cît îşi face bine treaba.” - Vlad, anul III, Litere, “Cuza”.
„Să fie bun, blajin, să dea băutură moka, să facă reducere la transport pentrut studenţi, să dea cate o puţă pe lună. Glumesc fireşte. Totuşi, dacă stau şi mă uit la ce candidaţi sunt, cele spuse mai sus sunt singurele chestii de care este în stare fiecare, să tot dea.” - Andrei, anul IV, Constructii, universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”
“Viitorul primar trebuie să fie un om cinstit, un bun gospodar, un om capabil să ajute oraşul să înflorească. Trebuie să fie o persoană care să ştie să folosească toate resursele de care oraşul dispune (materiale, naturale) şi să atragă altele pentru ca oraăul să prospere. Nu trebuie să fie condus de interese meschnine, nu trebuie să fie marioneta unui partid politic, care să îl manevreze din umbra, doar pentru a-şi atinge anumite scopuri. Liviu, anul IV, Litere, “Cuza”
“Pentru că oricum toţi cei ajunşi la putere ajung, la un moment dat, să bage mîna adanc în buzunarul comunal - şi nu neaparat în interesul urbei, primarul ideal ar trebui măcar să arate într-un anume fel. Ca Edward Norton aş zice... dar mă abţin. Hai, ca Brad Pitt că place mai multor femei.” Adina, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
“Un primar ideal va exista la Iaşi cînd va zbura porcul si laleaua va înflori toamna.”
“Să fie un foarte bun manager, să pună interesele oraşului pe primul loc, să nu fie corupt, deşi mai toţi politicienii sunt. Să fie conştient de problemele care sunt în Iaşi şi să nu abereze cu tot felul de promisiuni, că el face şi drege. Dacă realizează ceva pentru Iaşul ăsta, să o faca în ordinea priorităţilor. Toţi care vor să fie primari se bat pentru funcţie, pentru relaţiile pe care şi le pot face şi într-un procent foarte mic pentru oraş.” - Ciprian, proaspăt absolvent al universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară
“De fapt eu m-aş bucura dacă ne-am dezlipi de eticheta de primar şi ne-am gîndi ce-ar face un manager bun, dintr-un oraş sau o comună. Un edil ideal cunoaşte problemele unui oraş şi încearcă să le rezolve atît cît îi permite timpul şi banii. Nu cred că este nevoie de promisiuni ci de fapte. Un primar puternic este acela care acordă facilităti pentru investitori. Primarul ideal este un om care vine la primarie să faca treaba şi nu să se îmbogăţească. Un primar destept îşi prezintă programul din timpul campaniei electorale şi se ţine de promisiuni precum călugărul de canon. Un primar ideal va exista la Iaşi cînd va zbura porcul si laleaua va înflori toamna.” Constantin, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
“Investitori, nu cerşetori, lebede, nu caîni vagabonzi...”
“Om onest, care să nu se ascundă după discursuri demagogice scrise de angajaţi miopi, om ce nu se lasă călcat nici de talpa partidului din care face parte, nici de plăcerile financiare ce s-ar putea ivi odata cu funcţia, ar trebui să ia fiecare cartier în parte, să se intrebe ce-i lipseşte: De ce e piata din Păcurari părăsita de cînd a fost construită? De ce se întind cozile dimineaţa ca nişte viermi graşi, hrăniţi de nervii şoferilor? De ce sunt atatea gropi şi trotuare ce minimizează dramatic aspectul estetic al acestei capitale culturale? De ce se fac lucrări iarna, în loc să se facă vara? De ce nu se valorifică la maxim atîtea şi atîtea monumente istorice, clădiri, muzee, parcuri? De ce nu folosim atata cultură, cu care ne lăudăm atît de mult, să atragem turişti, nu studenţi (ăia oricum sunt deja), investitori, nu cerşetori, lebede, nu caîni vagabonzi...” – Dragoş, anul III, Informatică, “Cuza”
“E dreptul nostru să vă cerem socoteală, e dreptul nostru să învătăm adevărul la şcoală, iar datoria voastră este să ne conduceţi cu morala. E lamentabil că sunt incapabil să nominalizez un singur politician capabil. Totuşi noi terminăm facultăţi şi nu avem perspective, iar copiii de 15 ani nu îşi cunosc trecutul. Cu toate astea romanul încă odata o să fure ştampila de vot ca să o poarte la breloc, asta în cazul în care are casă. Deci domnu` primar te crezi potent? Rezolvă problemele!!!” - Daniel, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
*articolul a apărut şi pe www.iasicastiga.ro
miercuri, 7 mai 2008
Enigma nazistă
Auzim frecvent de diferite programe secrete, maşinării de calcul secrete si ultra-performante, spionaj şi coduri prin care marile puteri comunică între ele şi în interiorul lor. Ca “oameni de rînd” preferăm să nu ne stresăm prea mult neuronii cu existenţa acestor lucruri, pentru că oricum din postura de simplu cetăţean nu vom ajunge prea departe prin curiozitatea noastră. Totuşi, ca simpli cetăţeni trebuie să ştim povestea maşinăriei de codat “Enigma”, pe care germanii au folosit-o în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi eforturile Aliaţilor, care au descifrat “enigma nazistă” şi au pus capăt războiului mult mai repede, salvînd zeci de mii de soldaţi şî civili. Este surprinzător faptul că Înaltul Comandament German nu a aflat că “Enigma” a fost descifrată de Aliaţi şi acţiunile armatei naziste erau astfel monitorizate atent de echipa de oameni de ştiinţă, care au fost adunaţi la Bletchley Park, Buckinghamshire, Anglia, pentru a sparge “Enigma”. Matematicieni de top şi oameni cu studii intense în descifrarea de probleme complicate au fost puşi la un loc pentru a da un sens numerelor şi cifrelor “la întîmplare” pe care le prezenta “Enigma”. Naziştii erau convinşi că maşina creată de ei este infailibilă şi o folseau în toate comunicaţiile de pe cîmpul de luptă şi din cadrul serviciilor secrete. Operaţiunea de descifrare a celebrei maşinării germane a purtat numele de “Ultra” şi foarte puţini comandanţi aliaţi ştiau de ea, tocmai pentru ca germanii să nu afle că modalitatea lor de comunicare ultra-secretă este la îndemîna duşmanului. În 1941 “Enigma” a început să dea roade, prin faptul că a depistat invazia nazistă asupra Greciei, numai că Aliaţii nu au avut trupele necesare pentru a preîntampina invazia. În Martie, acelaşi an informaţiile descifrate de la “Enigma” au ajutat flota amiralului Cunningham să îi învingă pe italieni în bătălia de la Matapan, pe Mediterană. Pînă la 1945, descifrarea Enigmei a furnizat multe alte informaţii preţioase, care au dus la învingerea nazismului mult mai devreme. Daca “Enigma” nu ar fi fost descifrată este foarte posibil ca prima bombă nucleară să fi fost lansată asupra Germaniei, nu asupra Japoniei, la Hiroshima.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)