Iaşul este în plină campanie electorală. Pe lîngă concertele si evenimentele care au loc în această lună, cetăţeanul ieşean trebuie să îşi facă timp şi pentru a se gandi la o variantă pentru a pune un “şef” capabil în Palatul Roznovanu pentru următorii 4 ani. Am văzut cu toţii acele panouri electorale cu afişe lipite la sictir, pentru că rămîne mult loc liber pe panou, pe lîngă feţele bravilor candidaţi la Primărie şi Consiliul Judeţean. Mesajele electorale de la toate partidele sunt obositoare, fără noimă majoritatea şi dau senzaţia că au fost compuse “la viteză” de nişte politicieni bătrîni. Cum vor vota tinerii şi în speţă studenţii,pentru fotoliul de primar al Iaşului este o chestiune foarte importantă pentru aceste alegeri, dat fiind faptul că principalii favoriţi sunt actualul primar Gheorghe Nichita, care mai cere 4 ani de rabdare ieşenilor şi fostul rector Dumitru Oprea, care promite ca va fi un manager la fel de bun pentru oraş, cum a fost şi pentru universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. Studenţii vor avea cuvîntul în cele ce urmează, pentru a creiona un profil al primarului pentru Iaşi, vazut prin ochii studentului veşnic nemulţumit de condiţiile de transport, de cazare, de petrecere a timpului liber în oraş şi multe altele.
“Un om cinstit, să se îngrijească de curăţenia în cartiere, nu contează partidul din care face parte, atata timp cît este gospodar. Să arate că ceea ce face, face pentru comunitate, nu pentru el. Să nu condamne un funcţionar că aparţine de un anumit partid, atata timp cît îşi face bine treaba.” - Vlad, anul III, Litere, “Cuza”.
„Să fie bun, blajin, să dea băutură moka, să facă reducere la transport pentrut studenţi, să dea cate o puţă pe lună. Glumesc fireşte. Totuşi, dacă stau şi mă uit la ce candidaţi sunt, cele spuse mai sus sunt singurele chestii de care este în stare fiecare, să tot dea.” - Andrei, anul IV, Constructii, universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”
“Viitorul primar trebuie să fie un om cinstit, un bun gospodar, un om capabil să ajute oraşul să înflorească. Trebuie să fie o persoană care să ştie să folosească toate resursele de care oraşul dispune (materiale, naturale) şi să atragă altele pentru ca oraăul să prospere. Nu trebuie să fie condus de interese meschnine, nu trebuie să fie marioneta unui partid politic, care să îl manevreze din umbra, doar pentru a-şi atinge anumite scopuri. Liviu, anul IV, Litere, “Cuza”
“Pentru că oricum toţi cei ajunşi la putere ajung, la un moment dat, să bage mîna adanc în buzunarul comunal - şi nu neaparat în interesul urbei, primarul ideal ar trebui măcar să arate într-un anume fel. Ca Edward Norton aş zice... dar mă abţin. Hai, ca Brad Pitt că place mai multor femei.” Adina, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
“Un primar ideal va exista la Iaşi cînd va zbura porcul si laleaua va înflori toamna.”
“Să fie un foarte bun manager, să pună interesele oraşului pe primul loc, să nu fie corupt, deşi mai toţi politicienii sunt. Să fie conştient de problemele care sunt în Iaşi şi să nu abereze cu tot felul de promisiuni, că el face şi drege. Dacă realizează ceva pentru Iaşul ăsta, să o faca în ordinea priorităţilor. Toţi care vor să fie primari se bat pentru funcţie, pentru relaţiile pe care şi le pot face şi într-un procent foarte mic pentru oraş.” - Ciprian, proaspăt absolvent al universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară
“De fapt eu m-aş bucura dacă ne-am dezlipi de eticheta de primar şi ne-am gîndi ce-ar face un manager bun, dintr-un oraş sau o comună. Un edil ideal cunoaşte problemele unui oraş şi încearcă să le rezolve atît cît îi permite timpul şi banii. Nu cred că este nevoie de promisiuni ci de fapte. Un primar puternic este acela care acordă facilităti pentru investitori. Primarul ideal este un om care vine la primarie să faca treaba şi nu să se îmbogăţească. Un primar destept îşi prezintă programul din timpul campaniei electorale şi se ţine de promisiuni precum călugărul de canon. Un primar ideal va exista la Iaşi cînd va zbura porcul si laleaua va înflori toamna.” Constantin, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
“Investitori, nu cerşetori, lebede, nu caîni vagabonzi...”
“Om onest, care să nu se ascundă după discursuri demagogice scrise de angajaţi miopi, om ce nu se lasă călcat nici de talpa partidului din care face parte, nici de plăcerile financiare ce s-ar putea ivi odata cu funcţia, ar trebui să ia fiecare cartier în parte, să se intrebe ce-i lipseşte: De ce e piata din Păcurari părăsita de cînd a fost construită? De ce se întind cozile dimineaţa ca nişte viermi graşi, hrăniţi de nervii şoferilor? De ce sunt atatea gropi şi trotuare ce minimizează dramatic aspectul estetic al acestei capitale culturale? De ce se fac lucrări iarna, în loc să se facă vara? De ce nu se valorifică la maxim atîtea şi atîtea monumente istorice, clădiri, muzee, parcuri? De ce nu folosim atata cultură, cu care ne lăudăm atît de mult, să atragem turişti, nu studenţi (ăia oricum sunt deja), investitori, nu cerşetori, lebede, nu caîni vagabonzi...” – Dragoş, anul III, Informatică, “Cuza”
“E dreptul nostru să vă cerem socoteală, e dreptul nostru să învătăm adevărul la şcoală, iar datoria voastră este să ne conduceţi cu morala. E lamentabil că sunt incapabil să nominalizez un singur politician capabil. Totuşi noi terminăm facultăţi şi nu avem perspective, iar copiii de 15 ani nu îşi cunosc trecutul. Cu toate astea romanul încă odata o să fure ştampila de vot ca să o poarte la breloc, asta în cazul în care are casă. Deci domnu` primar te crezi potent? Rezolvă problemele!!!” - Daniel, anul III, Jurnalistică, “Cuza”
*articolul a apărut şi pe www.iasicastiga.ro
vineri, 9 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu