joi, 13 martie 2008

Cerşetorii alungaţi de la slujbe şi nunţi
















În urma unui ordin special venit de la primarul Gheorghe Nichita, Poliţia Comunitară Iaşi a început de duminică o acţiune prin care se urmăreşte îndepărtarea cerşetorilor din perimetrul bisericilor de pe raza oraşului, pentru că aceştia, prin activitatea lor de cerşit şi comercializare a buchetelor de ghiocei deranjează bunul creştin, care vine la biserică să se roage.
Banii pe care îi oferim cerşetorilor la ieşirea din biserică pot foarte bine să meargă în “cutia milei”. Într-un final aceştia vor ajunge cu siguranţă tot la oamenii nevoiaşi, dar nu la cei care au tupeul să insulte instituţia Bisericii, cerînd credincioşilor “o mie de lei” la ieşirea de la slujbă. Un alt obiectiv vizat de Poliţia Comunitară este Starea Civilă, unde nuntaşii sunt asaltaţi de cerşetori, apoi este inestetic să vezi un copil cu hainele murdare şi rupte, printre atîtea persoane la patru ace, care strigă “Să se pupe mirii!”. Toată această acţiune are la origini plîngerile pe care le-a primit Primaria Iaşi de la credincioşi, respectiv nuntaşi. În prima zi “de asalt” s-au descoperit 80 de cerşetori în zona bisericilor şi a Starii Civile. Dintre aceştia 30 sunt copii. Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Comunitare Iaşi, Nicoleta Dediu precizează că adulţii au fost dirijaţi spre casele lor, iar copii au fost predaţi părinţilor. În această săptămînă Iaşul va fi mai aerisit, cel puţin în zona bisericilor şi a Stării Civile. Adulţii prinşi la cerşit au fost atenţionaţi că la o a doua abatere vor fi amendaţi cu sume între 100 şi 500 de lei. Adulţii da, dar copii? Ei se vor reîntoarce în stradă. Corect? Sau vor fi amendaţi părinţii? Cu siguranţă au cu ce plăti amenda, din fondurile stranse de-a lungul timpului din alocaţia si cerşitul copiilor. Chestiunea este ca şi rezolvată, dar oare numai la biserici şi la Starea Civilă cerşetorii încurcă lumea. Copoul este plin, cel puţin în zona universităţii şi a căminelor, iar staţia de tramvai din Tudor la fel. Trebuie să se adune studenţii şi să facă plîngeri la Primărie pentru ca să dea ordin domnul primar sau studenţii nu sunt deranjaţi de cerşetori pe principiul că “ei sunt cu Oprea”. Tot ce se va face în oraş pană la alegerile pentru palatul Roznovanul va fi doar în beneficiul potenţialilor votanţi ai actualului primar. La biserică merge în general vîrsta a treia, iar la nunţi vine lume din toate segmentele sociale, mai puţin cerşetorii mai nou.
“Nenea fac 10 flotări, dă şi mie 10 mii”. Această replică este arhicunoscută în staţia de taxiuri din faţa universităţii “Cuza” şi la intrarea în cluburile “El Divino” şi “Canabis”, “Best Club” după noua denumire. “Mie sincer mi se par amuzanţi. Mergeam recent în Canabis cu un prieten şi unul dintre ei mi-a cerut o mie de lei, pe 10 flotări. I-am spus că nu am bani decît pe card, iar el mi-a răspuns foarte senin . A fost foarte amuzant, cum primeşte aşa? Dau cardul prin dinţii lui şi îşi opreşte 10 mii. Totuşi trecînd peste latura lor amuzantă sunt de multe ori stresanţi şi cred că ar trebui luate măsuri.” declară Constantin, student în anul III, la Facultatea de Litere. Cerşetorii de pe Copou sunt norocoşi, în sensul în care trăiesc într-un mediu natural destul de drăguţ, mai fac baie uneori în fîntîna arteziană de la “Balena”, iar studenţii din zona sunt în general fete şi acestea sunt mai miloase din fire. “Mie sincer îmi plac uneori. Adică cînd nu sunt mulţi chiar ai cu cine să vorbeşti şi chiar mă simt bine să le dau mărunţiş sau de mîncare. Problema este că în general nu beneficiază ei de pe urma banilor cerşiti. Eram odată la “Balena” şi după ce am dat 5 mii de lei unei fetiţe vai de dînsa, aceasta a mers la mama ei, care o aştepta în stradă. Aceasta a pocnit-o pe fetiţă şi a retrimis-o printre mese să aducă mai mult. Se vedea clar în ochii fetiţei că mai mult cerea banii de frica mamei cretine, decît de foame.” povesteşte Andreea, studentă în anul II, la “Cuza”. Mijloacele de transport sunt de asemenea locuri de cerşit. Ieri, în autobuzul 41, au urcat din staţia de pe bulevardul Independenţei 2 băieţi şi 3 fete sub 10 ani toţi, ţinte ale Poliţiei Comunitare în aceste zile, asta numai dacă mergeau la o biserică sau la Starea Civilă. Au fost foarte veseli în mijlocul de transport, dar nu au cerşit. Au măsurat cu privirea pe toti din autobuz şi s-au gîndit că nu merită “Lasă, nu au bani.”, a zis baieţelul, fetiţei care voia să pornească pe culoar, printre călători. Ulterior o altă fetiţă a scos un ruj, cules probabil de la un coş de gunoi şi s-a apucat să îşi rujeze prietena rîzînd “Trebuie să fii frumoasă şi sexy.” Din fericire pentru ei au coborît în staţia din Podu Roş, deci nu intrau sub incidenţa Poliţiei Comunitare, au mers în parc pe o bancă să se odihnească, apoi “mergem la ăştia de aici cu mîncare, nu mai e nimeni şi dacă nu facem bani, măcar să mîncăm.” exclama optimist una dintre fetiţe. La vederea unor astfel de scene te gîndeşti ca simplu cetăţean ce e de făcut. Plasarea acestor copii în familiile lor, de cele mai multe ori răvăşite de sărăcie, alcool şi certuri nu este o soluţie şi cu siguranţă se vor întoarce la cerşit, e drept, cel puţin pentru un timp, departe de biserici şi Starea Civilă.
Purtătorul de cuvînt al Primăriei Iaşi, Andrei Trofor, a declarat că acţiunile Poliţiei Comunitare împotriva cerşetorilor se desfăşoară pe întreaga rază a oraşului. Cele de la biserici şi Starea Civilă, au fost însă directive speciale ale primarului, sufocat de plîngerile facute de cetăţeni. Faptul că acţiunile se desfăşoară pe toată raza oraşului nu prea se vede. Probabil Poliţia Comunitară ar trebui să funcţioneze numai pe directive speciale ale primarului Gheorghe Nichita pentru o eficienţă vizibilă pentru populaţie.


-articolul a fost publicat si pe www.iasicastiga.ro

Un comentariu:

  1. cand o sa te vad o sa fac 100 de flotari (sau cat crezi ca e de ajuns sa imi platesti o bere :P)

    RăspundețiȘtergere